Full product line with attractive prices, additional discounts when buying more! Worldwide delivery. Read more

Yrtit, kukkaterapia ja aromaterapia stressin hoidon tukena.

Stressi näyttäytyy sekä psyykkisessä että fyysisessä hyvinvoinnissa. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sitä vastaa ”sisäisen tulen” käsite, joka aiheuttaa esimerkiksi sydäntuntemuksia ja jollekuille verenpaineen kohoamista ja lisää siten välillisesti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Stressiin voi liittyä päänsärkyä, selkäkipuja, kuukautiskierron säännöttömyyttä, alavatsan kipuja, unettomuutta, uupumista, väsymystä ja kyvyttömyyttä hoitaa asioita. Stressi alentaa myös seksuaalista halukkuutta. Voi tuntea myös menettävänsä itsehallintansa. Jokaisella on oma reagointitapansa.

Stressaantunut ihminen saattaa alkaa laiminlyödä itseään, ei ehkä syö eikä nuku kunnolla tai alkaa ahmia makeaa, juoda liikaa kahvia ja lisätä tupakointia ja alkoholin käyttöä. Oireina voivat olla myös sydämen alueen tuntemukset, itkeskely, masennus, raivokohtaukset tai vihanpurkaukset. Stressin yhteydessä ihon verenkierto heikkenee ja iho menettää kuulautensa. Stressi lisää vatsa- ja suolistovaivoja sekä myös lihaskireyttä. Ihottumat yleensä pahenevat ja huuleen tulee helpommin herpes. Jollekuille stressi taas tekee suuhun ientulehdusta ja rakkoja alentaessaan yleistä immuniteettia. Varsinkin naiset kokevat stressaantuvansa enemmän kuin miehet. Yhteiskunnassa, ystäväpiirissä, perheessä ja työssä nainen kantaa huolta muidenkin edestä. Stressi pahentaa myös vaihdevuosivaivoja. Kehoon keräytyy selluliittia, nesteitä ja kuona-aineita.

Kun stressi ilmaantuu, elämäntilannetta pitäisi voida muuttaa ajoissa, jotta ei jouduttaisi burn out –tilaan, joka merkitsee täydellistä uupumista. On mietittävä, mikä on tärkeää: jääkö tarpeeksi aikaa perheelle, levolle, unelle ja ulkoilulle. Itselleen pitäisi järjestää rentoutuksen ja nautinnon hetkiä, vaikka vain pieniä iloja, kuten teatterissa tai konsertissa käyntejä. On myös opittava kieltäytymään niistä asioista, joita ei katso elämisen kannalta täysin välttämättömiksi; on hyvä oppia joskus sanomaan ei.

Stressiä hoidetaan nauttimalla sisäsesti yleiskuntoa kohottavia ja munuaisia vahvistavia yrttejä, erityisesti nokkosta. Voikukan lehdillä, sitruunamelissalla ja orapihlajalla ehkäistään ennalta korkeaa verenpainetta ja sydäntuntemuksia. Ruokavalion on hyvä olla mahdollisimman luonnonmukainen, ja erityisesti B-ryhmän vitamiineja ja C-vitamiinia on ruoasta saatava riittävästi. Muutenkin antioksidanttien tarve lisääntyy stressistä.

Ulkoisesti suositellaan otettavaksi kamomillaa ja sitruunamelissaa sisältäviä jalka- tai kokokylpyjä jopa päivittäin. Näin päivään saadaan tehokas nollaushetki kuuman, rentouttavan kylvyn avulla. Alaselässä kannattaa ehdottomasti pitää kauralämpöpakkausta munuaisten ja hermoston tueksi. Myös hartioille asetettava lämpöpakkaus auttaa rentoutumaan tehokkaammin.

Pikkusormen kynnen alareunan molemmilla sivuilla sijaitsevat sydäntä hoitavat akupunktiopisteet (sydän; Shao Chong ja Ohutsuoli; Shaoze) joita painetaan voimakkaasti. Alaselkää ja rintaa voidellaan Kuismaöljyllä tai Lohikäärmesalvalla ja lisäksi otetaan rentouttavia hierontoja ja hoitoja.

Aromaterapiassa voidaan käyttää tuoksulampussa ja hieronnassa perusöljyyn lisättynä mm. seuraavia eteerisiä öljyjä: laventelia, santelipuuta, frankinsensia, muskatellisalviaa, nerolia, mäntyä, setriä, ruusua, jasmiinia, bergamottia, basilikaa, pelargoniaa ja rosmariinia.

Psyykkeen tueksi on suositeltavaa kokeilla kotimaisista kukkaterapeuttisista tipoista Kuusta tai Bachin kukkauutteista rautayrttiä (Vervain) silloin, kun tekee työtä osaamatta levätä; kalliovettä (Rock water) ja suomalaista Metsäkurjenpolvea, kun ei suo itselleen rentoutusta ja nautiontoja; oliivia (Olive) tai Voikukkaa, kun on väsynyt, fyysisesti ja psyykkisesti loppuunpalanut; tammea (Oak), Kuusta ja jalavaa (Elm) työnarkomaniaan ja liiallisen vastuun kantamiseen. Suomalaiset Aputipat (lumme, metsätähti ja suopursu) ovat hyviä stressin ensiavussa. Nokkonen, Siankärsämö ja Voikukka taas ovat jaksamisen apuna. Kissankello auttaa saamaan aikaan muutoksen elämässään.

Usein stressaantunut ihminen eristäytyy jopa läheisistään. Tällöin on hyvä opetella puhumisen taitoja. Stressin purkamiseen voi käyttää erilaisia keinoja, kuten ulkoilua, luonnossa liikumista, puutarhanhoitoa, tanssia, joogaa, syvähengitystä, tai chita tai meditaatiota. Stressin hallintamenetelmän tulisi olla sellainen, mistä pitää ja mistä tietää selviävänsä, etteivät harjoitukset lisää stressiä.

Oman itsensä herraksi voi päästä autogeenisen harjoittelun avulla. Voit rentouttaa itsesi esim. seuraavalla mielikuva-syvähengitysharjoituksella istuen silmät kiinni mukavassa mutta suorassa asennossa, ajatellen: ”Kuulen laineiden liplatuksen ja annan niiden loitontua ja lähestyä hengityksen tahdissa. Tunnen samalla syvän rauhan astuvan sisääni. Annan aaltojen viedä huolet mennessään ja tuoda tilalle rennon, suloisen olon jokaiseen soluuni. Tunnen, kuinka vesi huuhtoo pois kaiken turhan ja jättää jäljelle vain oleellisen – rakkauden. Aurinko antaa elämänvoimaa, se paistaa päähäni ja hartioihini, vie jännitykset ja tuo sydämeeni ilon ja hymyn. Annan auringon lämmittää munuaisiani ja alaselkääni ja tunnen vapautuvani.”

Mieti, mikä on tällä hetkellä itsellesi tärkeintä. Voit käyttää vahvistavia lauseita: Annan itselleni aikaa. Kaikki antavat minulle aikaa. Nautin hetkistä, jotka tuovat minulle iloa. Minulla on aikaa itselleni ja läheisille ihmissuhteilleni. Eheydyn tehdessäni asioita, joista todella nautin. Elämäni on jumalallisessa suojeluksessa.

Kirjoittanut Virpi Raipala-Cormier, Frantsilan Luomuyrttitila. Lisää aiheesta Luonnonkaunis ja Luontoäidin Kotiapteekki kirjoissa, tutustu myös Frantsilan Kasviskeittokirjaan

 

Tuotteita Stressin Hoitoon

 

 

 

Posted by Frantsila Thursday, April 23, 2015 11:12:00 AM Categories: Yrttien Maailmaa
Frantsila EU
Rate this Content 28 Votes

ShareButton
ShareButton
ShareButton

Comments