Full product line with attractive prices, additional discounts when buying more! Worldwide delivery. Read more

Perusta oma pieni ja helppo maustemaa

Haaveiletko ikiomasta ryytimaasta, mausteviljelmästä tai rohtokasvitarhasta, mutta et tiedä mistä aloittaa? Voit istuttaa yrttejä viljelypalstallesi, ikkunalaudalle tai kukkapenkkiin. Yrttikasvit ovat useimmiten helppohoitoisia ja koristeellisia, joten niistä saat myös silmänruokaa niin pihamaalle, parvekkeelle ja ikkunalaudalle kuin ruokiinkin.

 

MAUSTETARHASTA ILOA – KIELEN, MIELEN JA SILMÄN RUOKAA

Maustetarhamaan perustaminen on ihanaa – itse perustin ensimmäisen yrttitarhani jo 14 vuotiaana. Siitä on vieläkin liperi, saksankirveli, piparjuuri ja mäkimeirami jäljellä.

Yrttikasvit toimivat kasvimaassa muitten kasvien parantajina ja teho-aineiden lisääjinä. Ne karkottavat tuhohyönteisiä ja houkuttelevat mehiläisiä ym. hyödyllisiä pörriäisiä vierailemaan puutarhaasi.

Mausteyrttien avulla voit loihtia makuhermoja hyväilevät ruoat, jotka mausteiden vaikuttavien aineiden ansiosta sulavat hyvin ja toimivat vieläpä rohtonakin. Niiden käyttö vähentää myös suolan käyttöä. Maustekasvit ovat myös kasviantioksidantteja, jolloin ne suojaavat soluja stressiltä ja vanhemiselta.

Tillin ja persiljan lisäksi voit kokeilla myös hieman oudompia yrttimausteita, jotka antavat aivan uusia elämyksiä tuoksujen ja makujen maailmasta.

Maustamisen taito on taidetta ja samalla vaivihkaa myös parantamista. Käyttämällä yrttimausteita voi turhauttavasta ruoanlaitosta tulla iloisten yllätysten ja kokeilujen aikaa.

Yrttimausteet sopivat niin kasvis-, kala- ja liharuoan kuin jälkiruokien ja leivonnaistenkin maustamiseen. Parhaana maustamisohjeena ovat mielikuvitus ja kokeilunhalu. Lehtimausteet lisätään ruokaan yleensä lopuksi ja siemenmausteet jo ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa.

Oma maustemaa maalla tai kerrostalon ikkunalaudalla tuo tyydytystä jo tuoksullaan. Sinulle avautuu ikkuna kasvien salattuun maailmaan, maailmaan joka tasapainottaa niin fyysistä kuin psyykkistäkin olemustasi.

 

Maustetarha on hyvä perustaa luonnonmukaisen viljelyn periaattein:

  • elävään, muhevaan kompostia saaneeseen maahan, jota on helppo kuokkia
  • huolehdi jo etukäteen, että maassa ei ole juuririkkaruohoja kuten juolavehnää
  • jaa maatilkku kolmeen-neljään osaan maustekasvien viljelyominaisuuksien ja talvehtivuuden mukaan: monivuotiset hyvin talvehtivat, itsekylväytyvät ja 2-vuotiset huonosti talvehtivat, yksivuotiset kylvettävät ja taimilohko niin yksivuotisille kuin huonosti talvehtiville.
  • käytä orgaanista katetta heti taimien istutuksen jälkeen, niin säästyt rikkaruohojen kitkennältä. Katteen paksuutta täytyy lisätä taimien kasvettua. Katteeksi käy hyvin esim. nurmikoiden leikkuujäte. Katteessa ei saa olla rikkaruohojen siemeniä tai monivuotisten kasvien juuria.
  • kasvata yrttejäsi rakkaudella

Siementarve riippuu itävyydestä. Varminta on ostaa taimet ja istuttaa ne avomaalle alkukesän hallojen jälkeen kesäkuun toisella viikolla (Tampereen korkeudella).

Luonnollisesti taimet voi myös itse kasvattaa siemenestä, esim. 3-5 siementä pottia kohti. Taimikasvatus aloitetaan yleensä vasta vapun tienoilla, paitsi selleri, purjo ja rosmariini jo maaliskuussa. Joitain maustekasveja voit kylvää myös suoraan avomaalle. Monivuotisten kasvien juurakoita voi myös jakaa aikaisin keväällä. Tällaisia ovat mm. Ranskalainen rakuuna, liperi, ruohosipuli ja piparjuuri. Pistokaslisäys onnistuu mm. rosmariinilla, timjamilla, ranskalaisella rakuunalla, kangasajuruoholla sekä mintuilla, joita lisätään myös juurirönsyistä.

 

Kasvien valintaperusteet:

Mausteiden ja rohtokasvien viljelyn valinnan tärkeimpänä perusteena on luonnollisesti se mistä mausteesta pidät ja mitä rohtoa tarvitset. Jollekin kaikkein tärkeintä on helppohoitoisuus ja jollekin taas esim. koristeellisuus. Yrttitarhan yrtit voit myös valita teemoittain omien kiinnostustensa mukaan ja valita esim. yhteen penkkiin syötäviä kukkia, toiseen tuoksuyrttejä, kolmanteen keuhkorohtoja, neljänteen liköörikasveja jne.

Tärkeänä kasvien asettelussa toistensa lomaan on niiden korkeus ja tilan tarve. Vuosien varrella kasvi voi tuuheutua ja viedä tarhasta paljon tilaa. Esim. pari rohtoliperi- ja piparjuuriyksilöä vievät kumpikin tilaa ikääntyessään vajaan neliön verran. Piparjuuri, liperi, aaprotti ja myös ympärilleen levittyvät mintut kannattaa siksi laittaa yleensä erikseen omiin kohtiinsa puutarhassa. Joka tapauksessa korkeampikasvuiset kasvit asetetaan pohjoisen puolelle ja matalammat etelän puolelle verrattuna toisiinsa. Myös matalammat istutetaan lähelle käytäviä niin, että niitä on helppo kerätä ja niin etteivät korkeammat varjosta niiden kasvua.

Hyvin talvehtivat maustekasvit ovat todella helppohoitoisia. Kun ne kerran saa talvehtimaan, niin ne ovat siellä jopa kymmeniä vuosia. Tällaisia kasveja ovat mm. korkeakasvuiset saksankirveli, rohtoliperi eli lipstikka, venäläinen rakuuna, piparjuuri, karjalanminttu ja ennen vanhaan kirkkokimpuissa arvostettu pensastava aaprotti. Myös talvisipuli, ilmasipuli, helmivalkosipuli ja ruohosipuli talvehtivat hyvin, mutta kiinansipuli on jo heikosti talvehtiva. Hyvin talvehtivia keskikokoisia mausteita ovat mäkimeirami, iisoppi, piparminttu ja muut monivuotiset mintut. Hyvin matalakasvuinen ja hyvin talvehtiva on myös kangasajuruoho, josta on eri lajeja.

Pirkanmaan leveysasteella heikosti talvehtivia, monivuotisia maustekasveja ovat mm. timjami, salvia, yrtti-iiso, sitruunamelissa ja ranskalainen rakuuna. Kapealehtisen laventelinkin saa talvehtimaan, kun pistää hakoja suojaksi kevätkuivumisen estämiseksi. Rosmariinin ja kreikkalaisen oreganon talvehtiminen ulkona tulee tuskin onnistumaan.

 

Heikosti talvehtivien kasvien talven kestävyyttä voi parantaa seuraavasti:

Maustetarha kannattaa perustaa hieman etelään päin viettävälle paikalle, jolloin vesi ei jää seisomaan alueelle syksyllä. Samasta syystä paras maalaji on multava ja hietainen kivennäismaa. Talvehtivuutta edistää myös se, ettei kasveista kerätä satoa enää elokuun puolivälin jälkeen, jotta niiden juuristo vahvistuu vielä talvea varten. Talveksi kasvuston päälle voi asettaa myös kuusenhakoja. Kevätkuivumista voi estää hakojen lisäksi myös levittämällä kasvien päälle harson aikaisin keväällä.

Taimikasvatettavien 1-vuotisten ja suoraan kylvettävien lohkolle kannattaa istuttaa basilikaa, meiramia, valkosipulia, purjoa ja selleriä. Basilikan ja meiramin päälle voit vetää harson, sillä ne tarvitsevat lämpöä ja ovat hallanarkoja kuten sitruunamelissakin. Taimesta voit istuttaa myös muita 1-vuotisia kasveja, joita voit ostaa puutarhakaupoista.

Seuraavia mausteyrttejä voit kylvää suoraan avomaalle. Noin 5 cm nauhamaisen leveää kylvöä voit käyttää kyntelillä, maustekirvelillä ja tillillä. Muita suoraan kylvettäviä ovat persilja, ampiasyrtti, sinapit, korianteri ja fenkoli. Itsekylväytyviä kasveja maustekirvelin lisäksi ovat palsternakka ja kumina, jotka ovat 2-vuotisia kasveja. Kumina tuottaa siemenet vasta toisena tai kolmantena vuotena sekä väinönputki, joka kylvetään syksyllä kuten saksankirveli ja palsternakkakin. Itsensä kylvää tehokkaasti myös kurkkuyrtti, jonka kukat ovat kauniita koristeita ruoissa.

 

Silmän ja mielen ruokaa

Syötäviä kukkia ja ruoanlaiton koristeita ovat mm. suoraan avomaalle kylvettävät kehäkukka, ruiskaunokki, kurkkuyrtti ja mieluiten taimikasvatettavat keto-orvokki, koristekrassi, lemmikki ja appelsiinilta maistuva tuoksukrysanteemi.

 

Rohtokasvit puutarhassa

Rohtokasvit sopivat puutarhoihin hyvin. Monet vanhat perennat ovatkin vanhoja, arvostettuja, mutta myös hyvin voimakkaita pappila-, apteekki- ja luostariperinteen rohtokasveja kuten akilleja, ukonhattu, rohtosalkoruusu, rohtoraunioyrtti ja isohirvenjuuri. Näitä kasveja ei enää yleisesti suositella käyttäväksi voimakkaan rohtovaikutuksensa ja osaksi myrkyllisyytensä takia. Miedompia ja siksi käyttökelpoisempia ovat mm. auringonhattu, kuisma, siankärsämö ja malvat. Rohtokasvipenkistä voi nousta keväällä ensin esim. krookuksia, skilloja ja tulppaaneja, jolloin penkit ovat pitkään koristeellisia.

 

MINIMAUSTETARHA ON HELPPO HOITAA

Parin neliön alueelle voit tehdä itsellesi pienen keittiömaustetarhan. Jaa se esim. 4 osaan. Keskelle kannattaa tehdä myös käytävät esim. käyttämällä katteena puun haketta. Jaottele maustepalsta hyvin talvehtiviin maustekasveihin, huonommin talvehtiviin sekä 1-vuotisiin joko taimesta istutettaviin tai suoraan kylvettäviin kasveihin. Huomioi kasvien korkeusero niin, että matalat kasvit tulevat etelän puolelle, jotteivat korkeat varjosta niitä.

Hyvin talvehtivat:

*rohtoliperi, *saksankirveli, mäkimeirami, ruohosipuli, iisoppi, karjalanminttu, piparminttu ja kangasajuruoho

Huonosti talvehtivat:

*ranskalainen rakuuna, yrtti-iiso, sitruunamelissa ja timjami

*Taimietäisyys 40-50cm, jolloin taimia tarvitset vain 3 kpl, muut 20-25cm eli 5 tainta

1-vuotiset:

Kylvä tilli, persilja ja kynteli. Istuta basilika ja meirami

Riviväli 25cm. Taimietäisyys 25cm ja meirami 15cm.

Syötävät kukat:

Esim. maustetarhan keskelle voit kylvää kehäkukkaa ja ruiskaunokkia tai krassin taimia

 

MAUSTEYRTTIEN KASVIKOHTAISET VILJELY-, MAUSTAMIS- SEKÄ ROHTOVINKIT

 
Aaprotti (Artemisia abrotanum)

Kirkkokimpuissa käytetty, hyvin talvehtiva, pensasmainen, kookas mauste- ja rohtokasvi, jota saattaa vielä löytyä vanhoilta pihoilta.

Viljely: Paras tapa lisätä sitä on ottaa siitä aikaisin keväällä pistokaita. Noin 20 cm puumainen varrenpätkä laitetaan kosteaan maahan ja annetaan juurtua. Taimiväli n. 50cm. Myös vanhaa kasvia voi jakaa, mutta koska se on niin puumainen, se on vaikeaa.

Sadonkorjuu: Koko kesän voi ottaa oksia ja pieniä lehtiä.

Käyttö: Lähinnä koristeena kukkakimpuissa. Voi kokeilla myös riistaruoan mausteeksi, vaikka onkin erittäin pahanmakuinen.

Aaprottia on käytetty elvyttämään ruoansulatusta ja hoitamaan kaljuuntumista lähinnä ulkoisesti päänahan öljyhieronnassa.

 

Ajuruoho eli timjami (Thymus vulgaris)

Monivuotinen, meillä usein talvenarkana vain yksivuotinen, vaatii lämpimän kasvupaikan. Korkeus 20 cm.

Viljely: Taimikasvatus huhtikuun lopulla. Viihtyy kuivassakin. 20-30 cm taimiväli. Siementarve n. 1-2 g aarille (10m x 10m).

Sadonkorjuu: Lehtiä ja nuoria versoja loppukesällä tuoreena ruokiin, syksyllä leikataan loppusato ja kuivataan talveksi.

Käyttö: Monipuolinen käyttö, esim. erilaiset keitot, salaatit ja kastikkeet, mutta myös peruna- ja viljaruoat.

Mainio rohto yskään, esim. yrttiteenä. Ruoansulatusta edistävä.

 

Ampiaisyrtti (Dracocephalum)

Koristeellinen, sitruunan makuinen kasvi. Yksivuotinen, mieluimmin aurinkoinen, lämmin ja ravinnerikas maa.

Viljely: Kylvö suoraan avomaalle toukokuun puolivälissä. Riviväli 40 cm. Siementarve 30g/a.

Sadonkorjuu: Tuorekäyttöön lehtiä koko kasvukauden. Viimeistään täyskukinnon vaiheessa kuivatus tai pakastus.

Käyttö: Salaattiin, kalaruokiin ja voileivän päälle sekä yrttiteehen. Myös jälkiruokiin.

Elvyttää ruoansulatusta.

 

Anisiiso eli yrtti-iso (Agastache foeniculum)

Koristeellinen anikselta maistuva kasvi. Violetit tai valkoiset kukat. Monivuotinen, mutta Suomessa yleisesti viljellään 1-vuotisena suhteellisen huonon talvehtimisensa takia.

Viljely: Taimikasvatus huhtikuun lopussa. Taimet istutetaan kesäkuun alussa noin 30 cm välein. Siementarve 1-2 g/a.

Sadonkorjuu: Lehtiä ja kukkia tuoreena koko kesän. Kuivataan loppukesällä yrttiteetä ja herkkuja varten. Kukat maukkaimmat.

Käyttö: Jälkiruokien, vanukkaitten, jäätelön, kakkujen ja salaattien mauste. Menettää suhteellisen nopeasti kuivattuna makuaan. Erinomaista yrttiteeainesta. Erityisesti lasten mieleen.

Yskä- ja ruoansulatusrohto.

 

Anisruoho (Pimpinella anisum)

Yksivuotinen putkikasvi, josta voi käyttää myös lehtiä sillä siementen kypsyminen onnistuu vain lämpiminä kesinä. Korkeus noin 40 cm.

Viljely: Kylvö avomaalle aikaisin keväällä; koska siemen itää hitaasti, se on hyvä liottaa ensin, riviväli 30 cm. Taimikasvatus mahdollinen. Siementarve n. 2-3 g/a.

Sadonkorjuu: Meillä ei yleensä saa siemensatoa, mutta lehtisadon voi kerätä tuoreena koko loppukesän.

Käyttö: Siemeniä käytetään joko kokonaisena tai hienonnettuina leivonnaisissa, sopivat jauhettuina myös voileivälle. Lehdet salaattiin ja yrttiteeksi.

Helpottaa ilmavaivoja, ruoansulatusta ja yskää.

 

Auringonhattu (Echinacea purpurea)

Koristeellinen noin metrinen monivuotinen lääkekasvi.

Viljely: Mielellään aurinkoinen, lämmin ja ravinnerikas maa. Esikasvatus aikaisin

huhtikuussa. Riviväli 50 cm. Taimiväli 30 cm. Siementarve 15 g / a.

Sadonkorjuu: Kukkii vasta toisena vuotena elo-syyskuun vaihteessa, jolloin voidaan

korjata lehti- ja kukkasatoa. Kolmantena vuotena myös juurisato kuivataan talvea varten.

Käyttö: Kukat pysyvät pitkään kauniina vaasissa. Lehtiä, kukkia ja juuria voidaan pureskella tuoreena flunssaan. Kasvia uutetaan alkoholiin tai tehdään yrttiteetä.

Auringonhattu kohottaa vastustuskykyä, hoitaa karheata kurkkua ja helpottaa virtsatietulehduksia kuten siankärsämönkin kukat.

 

Basilika (Ocimum basilicum)

Yksivuotinen, pitkän kasvukauden vaativa 1-vuotinen maustekasvi. Korkeus noin 40 cm. Hallanarka. Useita eri lajikkeita.

Viljely: Taimet kasvatetaan huhtikuun lopulla. Istutetaan ulos 30 cm välein kylmien öitten mentyä ohi harson tai muovikaaren alle. Sitä on varminta aina viljellä kasvihuoneessa, jossa on kuitenkin huomioitava tuuletus, ettei niihin tule hometta. Ravintorikas multava maa.

Sadonkorjuu: Tuoreita lehtiä ja nuoria latvoja voi kerätä heti taimien ollessa tarpeeksi kookkaita, jolloin niistä leikataan latvat pois. Kuivataan kukkivana, lehdet mustuvat helposti, jos niitä käsittelee rajusti.

Käyttö: Eräs hienoimmista mausteistamme; hyvin monipuolinen käyttö, sopii mm. tomaatti-, juusto-, peruna-, makkara- ja makaroniruokiin, keittoihin, salaatteihin, papu- ja kurpitsaruokiin, pizzaan ja hernekeittoon.

Flunssan hoitoon. Edistää ruoansulatusta

 

Humala (Humulus lupulus)

Monivuotinen köynnöskasvi, jota on viljelty oluen ja sahdin mausteeksi.

Viljely: Jakamalla vanhoja emitaimia. Taimietäisyys n. 50 cm. Vaatii humalasalon, muhevan maan ja lantakompostia.

Sadonkorjuu: ”Tähkiä” kerätään keltaisina niiden valmistuttua, silloin kun ne tuoksuvat voimakkaasti.

Käyttö: Emitähkiä voi kokeilla kotikaljan maustamiseen. Nuoret valkeat versot keväällä myös herkullisia parsan tapaan valmistettuina.

Unta antava yrttitee. Unipussin aines. Virtsan eritystä lisäävä rohto.

 

Iisoppi (Hyssopus officinalis)

Monivuotinen, hyvin talvehtiva, komea kukkainen, vähän käytetty maustekasvi. Myös hyvin koristeellinen, kauniin sinisin tai vaaleanpunaisin kukin kukkiva mehiläiskasvi.

Viljely: Taimikasvatus, kylvö huhtikuun lopulla, siementarve 5 g/a. Taimien istutus n. 25 cm välein.

Sadonkorjuu: Lehtiä ja nuoria tuoreita versoja kerätään ennen kukintaa. Voimakas ja hallitsevan makuinen mauste, käytettävä varoen.

Käyttö: Tuoreena tai kuivattuna kastikkeisiin, perunan kera, keittoihin, riistaruokiin.

Tehokas yskän rohto esim. yrttiteenä tai rintasiirappina.

 

Ilmasipuli (Allium viviparum)

Monivuotinen, isokasvuinen sipuli, joka tekee sipuleitaan myös varren latvaan.

Viljely: Jakamalla vanhoja jo monta vuotta samalla paikalla kasvaneita ryväsyksilöitä tai ”ilmasipuleista”. Taimiväli n. 20cm.

Sadonkorjuu: Ilmasipulit valmistuvat loppukesällä. Myös maassa kasvavia sipuleita voi käyttää kuten niiden lehtiäkin ruohosipulin tapaan.

Käyttö: Voimakaskasvuisena sopii parhaiten käytettäväksi keitettynä ja paistettuna. Flunssaan.

 

Karjalanminttu (Mentha dalmatica x spicata)

Monivuotinen, mintuista kookkain, pehmeän makuinen minttu.

Viljely: Helppo lisätä suvuttomasti jakamalla juuriversoista tai pistokkaista, ei siemenestä. Taimiväli 25 cm. Multava tai turvemaa.

Sadonkorjuu: Ennen kukintaa saadaan 2 satoa kesässä. Tuore tai kuiva käyttö.

Käyttö: Koko kesän mausteeksi tuoreena ja kuivataan talveksi. Erinomainen omenahillossa, omenamarmelaadissa, omena-, päärynä- ja marjakeitoissa sekä yrttiteessä.

Elvyttää ruoansulatusta ja hoitaa ilmavaivoja.

 

Kehäkukka (Calendula officinalis)

Yksivuotinen kesäkukka.

Viljely: Helppo viljellä. Kylvö avomaalle aikaisin keväällä. Riviväli n. 30cm. Harvennetaan.

Sadonkorjuu: Pelkkiä terälehtiä tai koko mykeröitä kerätään tuoreena käytettäväksi tai kuivataan. Erinomainen, tuoreen veroinen koriste kakkujen päälle talvellakin pakasteesta otettuna.

Käyttö: Salaattien ja kakkujen koristeeksi sahramin asemasta.

Vastustuskykyä kohottava, puhdistava sekä desinfioiva, rauhoittava ja ihoa parantava rohto. Antitumorinen vaikutus eli kasvaimia ennaltaehkäisevä ja tuhoava.

 

Keltasinappi (Sinapis alba)

Yksivuotinen (myös mustan- ja sareptansinapin siemenet ovat yhtä käyttökelpoisia)

Viljely: Kylvö suoraan avomaalle toukokuussa

Sadonkorjuu: Siementen kypsymisen aikaan syksyllä leikataan kasvit ja kuivataan sisällä esim. paperipusseissa.

Käyttö: Siemeniä jauhettuina sinapin valmistukseen, kokonaisena kurkku-, ym. säilykkeissä, pikkelseissä ym. Hiven papuruokiin ja salaatti- sekä marinointikastikkeisiin, viljan mausteeksi.

Rohtona sinappihauteet öljytylle rinnalle yskään sekoitettuna esim. rahkaan 1:5. Kylmille jaloille jalkakypyyn.

 

Korianteri (Coriandrum sativum)

Yksivuotinen, n. 40cm korkea putkikasvi.

Viljely: Kylvö avomaalle toukokuussa n. 30cm rivivälein, helppo kasvattaa.

Sadonkorjuu: Syksyllä siementen kypsyttyä leikataan kasvit poikki ja kuivataan sisällä, siemenet eivät varise kovinkaan helposti.

Käyttö: Kuivia siemeniä joko kokonaisina, kuivattuina tai paahdettuina leivonnaisten, leipätuotteiden, juustojen, keittojen, kastikkeiden ja hapankaalin mausteeksi. Curryn osamauste. Käytetty myös lemmenmausteena esim. likööreissä ja parfyymeissä, vaikka tuoksuukin hieman metsäluteelta. Tuore lehti, tunnettu myös itämaisissa ruoissa.

Rohtona ilmavaivoihin, ruoansulatusongelmiin ja ruoansulatuksen edistämiseen.

 

Koristekrassi (Tropaeolum majus)

Komeakukkainen, yksivuotinen koristekasvi, kukat oranssit, punaiset tai keltaiset, on sekä köynnöstäviä että matalia muotoja.

Viljely: Voidaan kylvää toukokuussa avomaalle lämpimään paikkaan. Onnistuu parhaiten kun taimet kasvatetaan sisällä ja istutetaan avomaalle hallan vaaran mentyä. Erinomainen myös parvekelaatikoihin. Taimiväli n. 25-30cm.

Sadonkorjuu: Nuoria kukkia, lehtiä ja raakoja hedelmiä voi käyttää koko kasvukauden mausteena.

Käyttö: Kukkia ja lehtiä salaatteihin silputtuna, mm. peruna- ja vihannessalaatissa, kukkanuput ja pienet hedelmät pikkelsin tapaan. Kukat erinomaisia ruoan koristeita.

Sisältää luonnon antibioottisia aineita, flunssaa ennaltaehkäisevä ja hoitava. ”Verta puhdistava”.

 

Kumina (Carum carvi)

2-3 vuotinen, luonnonvarainen putkikasvi, joka kukkii vasta toisena kesänä valkoisin kukin ja tekee siemeniä.

Viljely: Helppo viljellä, siemenet kylvetään aikaisin keväällä avomaalle yksin tai suojakasvin kuten pellavan alle. Kylvö mahdollista myös heinäkuussa. Riviväli n. 30cm. Siementarve n. 90g/a.

Sadonkorjuu: Siementen kypsyttyä leikataan varret poikki ja kuivatetaan sisällä. Huom! siemenet varisevat helposti ja kylväytyvät seuraavaa vuotta varten.

Käyttö: Siemeniä käytetään mm. leivän, juuston, hapankaalin, hernekeiton ja perunan maustamiseen kokonaisina tai jauhettuina. Myös lehdet herkullisia varsinkin keväällä sisällä hyödettyinä.

Ilmavaivoihin ja ummetukseen. Lisää maidon eritystä.

 

Kurkkuyrtti eli purasruoho (Borago officinalis)

Yksivuotinen lemmikkikasveihin kuuluva yrtti, joka kukkii koko kesän sinisin kukin.

Viljely: Siemenkylvö avomaalle touko-kesäkuussa, helppohoitoinen ja kaunis kasvi, mehiläisten mieleen. Riviväli 30 cm. Kylväytyy itse.

Sadonkorjuu: Nuoria kukkia voi kerätä koko kesän tarpeen mukaan.

Käyttö: Kukat sopivat ruokien koristeeksi. Niitä voi pakastaa jääpaloissa. Jos ne pakastetaan paljaaltaan, menettävät ne värinsä jo puolen tunnin pakkasesta oton jälkeen.

Kurkkuyrttiä on käytetty mm. Keskiaikana sydämen iloksi.

 

Kynteli, kesäkynteli eli pippuriyrtti (Satureja vulgaris)

Yksivuotinen, pienilehtinen, n. 30cm korkuinen mausteyrtti. Monivuotinen muoto eli

talvikynteli on huonosti talvehtiva.

Viljely: Kylvetään touko-kesäkuussa avomaalle aurinkoiselle, lämpimälle paikalle leveänä nauhakylvönä. Riviväli n. 30cm. Siementarve 80g/a.

Sadonkorjuu: Nuoria versoja ja lehtiä kasvukauden aikana, kuivattavaksi leikataan ennen kukintaa. Voimakas pippurinen maku.

Käyttö: Ajuruohon tapaan, mm. vihannes-, herne-, papu- ja kaalikeittoihin, salaatteihin ym.

Ruoansulatusta edistävä. Flunssaa hoitava.

 

Kähäräminttu (Mentha spicata var. crispa)

Monivuotinen, voimakasarominen yrtti. Lehdet ryppyiset, kukat vaaleanpunaiset. Leviää

helposti. Minttuja on useita eri kantoja, sillä ne risteytyvät keskenään.

Viljely: Jakamalla rönsyjuuria ja pistokkaista. Ei saa istuttaa liian kuivalle paikalle. Istutetaan n. 25cm välein. Mintulle on annettava tarpeeksi tilaa, sillä se leviää.

Sadonkorjuu: Lehtiä käytetään tuoreeltaan kasvukauden aikana, kuivattavaksi leikataan sato juuri ennen kukintaa. Voi ottaa kaksi satoa.

Käyttö: Nuoria, tuoreita tai kuivattuja lehtiä ja versoja mm. minttukastikkeeseen, lampaanlihaan, salaatteihin, uusiin perunoihin, omenahilloon, marjakiisseleihin ym. Erinomaista yrttiteehen.

Rohtovaikutus keuhkoja, ruoansulatusta ja maksaa hoitava. Auttaa

ilmavaivoissa.

 

Laventeli (Lavandula angustifolia), kapealehtinen muoto

Monivuotinen, meillä hyvin talvenarka. Lehdet harmahtavat, kukat siniset, voimakastuoksuiset.

Viljely: Vaatii maalis-huhtikuussa aloitettavan taimikasvatuksen sisällä joko pistokkaasta tai siemenestä. Helpointa on luonnollisesti ostaa taimi.

Käyttö: Lehtiä voi nyppiä ”Fines herbes” mausteeksi tai käyttää esim. liinavaatekaapissa tuoksupussina tai valmistaa esim. kasvoöljyksi.

Tunnettu ihoa rauhoittavasta ja rentouttavasta vaikutuksestaan. Auttaa unen tuloa ja helpottaa hengitystä.

 

Maustekirveli (Anthriscus cerefolium)

Yksivuotinen putkikasvi, lehdet hienoliuskaiset, anikselta maistuvat kukat valkoiset.

Viljely: Kylvetään avomaalle usean kerran kesän mittaan tillin tapaan, mielellään puolivarjoiseen paikkaan. Kylväytyy helposti itse. Riviväli n. 30cm, tiheä nauhamainen kylvö. Siementarve 100 g/a. Ei vedä vertoja nuorelle, tuoreelle saksankirvelille, joka on myös paljon satoisempi.

Sadonkorjuu: Lehtiä voi nyppiä koko kesän, sopii myös kuivattavaksi ennen kukintaa kerättynä. Haalistuu helposti kuivauksessa ja menettää aromiaan.

Käyttö: Monipuolinen mieto mausteyrtti mm. munakas-, liha-, kala-, sieni- ja tomaattiruokiin, salaatteihin ja myös jälkiruokiin.

Edistää ruoansulatusta.

 

Maustefenkoli, saksankumina (Foeniculum vulgaris)

2-3 vuotinen korkeakasvuinen putkikasvi, joka menestyy meillä vain yksivuotisena.

Viljely: Kylvetään toukokuussa avomaalle lämpimälle paikalle. Voidaan kylvää useita kertoja kesässä lehtisatoa varten. Riviväli n. 30 cm, tiheä kylvö

Sadonkorjuu: Tillin lehtiä muistuttava. Lehtiä voi kerätä koko kasvukauden. Siemenet eivät ehdi meillä kypsyä.

Käyttö: Lehtiä ja latvaversoja tillin tapaan, mm. jälkiruoissa, keitoissa, salaateissa. Yrttiteehen hyvää fenkolin makua.

Ilmavaivoihin. Maidoneritystä lisäävä.

 

Meirami (Majorana hortensis)

Yksivuotinen, pienilehtinen, tiheäkasvuinen yrtti. Hallanarka.

Viljely: Kylvö avomaalle tai mieluimmin taimikasvatus sisällä huhtikuun lopulla, istutus avomaalle kesäkuun alussa hallojen mentyä. Vaatii kalkkirikkaan maan, tiheä n. 15 cm taimiväli. Siementarve 1-2 g/a.

Sadonkorjuu: Tuoreena lehtiä voi nyppiä koko kasvukauden, kuivattavaksi leikataan kukintavaiheessa.

Käyttö: Hyvin monipuolinen mauste ja meillä eniten käytetty tillin ja persiljan jälkeen. Käytetään peruna-, kaali- ja kaaliruokiin, muhennoksiin, hernekeittoon, juustovoileivälle.

Ruoansulatusta edistävä.

 

Mäkimeirami, oregano (Origanum vulgare)

Monivuotinen hyvin talvehtiva kotimainen kasvi, joka kukkii koko kesän punaisin tai valkoisin kukin. Hyvä mehiläiskasvi.

Viljely: Taimikasvatus siemenestä huhtikuun lopulla. 25 cm taimiväli. Siementarve 1-2 g/a.

Sadonkorjuu: Lehtiä ja nuoria latvoja koko kasvukauden ja kuivattavaksi ennen

kukintaa.

Käyttö: Käytetään voimakkaamman makuisen eteläeurooppalaisen lajin (O.onites) oreganon tapaan. Sopii tomaatti- ja kurpitsaruokien, pizzan, pastojen, kastikkeiden, sienten, herneen ja keittojen mausteeksi.

Ruoansulatusta edistävä, lämmittävä.

 

Persilja (Petroselinum crispum)

Kaksivuotinen, viljellään yksivuotisena, kähärälehtinen, paljon käytetty yrttimauste.

Viljely: Kylvetään avomaalle aikaisin keväällä tai istutetaan taimista, koska siemen itää hitaasti. Esi-idätys tai liotus nopeuttaa sadonkorjuun ajankohtaa. Voidaan kasvattaa talvella ikkunalaudallakin. Kylvö mahdollinen myös syksyllä muheaan maahan. Riviväli n. 15-20 cm, taimiväli 10-15 cm. Siementarve n. 100 g/a.

Sadonkorjuu: Tuoreena käytetään koko kesän, sopii hyvin varsinkin pakastettuna, mutta myös kuivattuna talven varalle. Haalistuu helposti kuivauksessa.

Käyttö: Miedonmakuisena hyvin monipuolinen käyttö erilaisten ruokien

mausteena ja koristeena, mm. salaatit, keitot, voi.

Virtsatietulehduksiin, nesteitä ja turvotusta poistava. Hyvin rautapitoinen

mauste.

 

Piparjuuri (Armoracia rusticana)

Monivuotinen, voimakas arominen ja isokasvuinen maustekasvi, joka saattaa levitä jopa rikkakasviksi puutarhassa.

Viljely: Menestyy koko maassa, kotipuutarhassa riittää yksi taimi, jota voi jakaa ja istuttaa uudelleen tarpeen mukaan, 50 cm välein.

Sadonkorjuu: Parhaat, suorakasvuiset juuret saa yksivuotisesta harjuviljelyksestä, jossa juuren pätkät asetetaan vinottain harjun molemmille sivuille. Juuret nostetaan syksyllä ja säilötään hiekassa. Taimiväli 25 cm.

Käyttö: Juurta käytetään mausteeksi joko raasteena tai ohuina viipaleina mm. kala- ja perunaruokiin. Piparjuurta voi myös pakastaa ja aina tarpeen tullen raastaa jäistä juurta vain tarpeellinen määrä ja pistää loput takaisin pakastimeen.

Rohtona hoitaa nuhaa ja poskiontelotulehduksia sekä nivelongelmia. Toimii luonnon antibioottina.

 

Piparminttu (Mentha piperita)

Piparminttu on mintuista voimakkain aromiltaan.

Viljely: Useita hyviä kantoja, helppo lisätä suvuttomasti jakamalla juuriversoista tai pistokkaista, ei siemenestä. Taimiväli 25 cm. Mielellään multava tai turvemaa.

Sadonkorjuu: Ennen kukintaa. Saadaan 2 satoa kesässä. Tuore tai kuiva käyttö.

Käyttö: Salaatteihin, sopii myös omenasoseeseen ja kiisseleiden mausteeksi. Piiraiden päälle. Minttuhilloa leivän ja vanukkaiden päälle. Yrttiteetä kuumana tai kylmänä.

Keuhko-, maha- ja maksarohto. Auttaa ilmavaivoissa, mahakrampeissa ja

päänsäryssä.

 

Rakuuna (Artemisia dracunculus)

Venäläinen muoto: Monivuotinen, hyvin talvehtiva, korkeakasvuinen yrtti, jolla on tummanvihreät kapeat lehdet. Lisäys siemenestä taimikasvatuksen kautta.

Ranskalainen muoto: Talvehtii huonommin kuin venäläinen. Maultaan aniksen vivahteinen. Ei voi lisätä siemenestä – vain suvuton lisäys.

Viljely: Venäläinen muoto: siemenkylvö ja taimikasvatus huhtikuun lopulla tai jakamalla vanhoja kasveja keväällä tai alkusyksystä. Taimiväli 40 cm. Siementarve 2-3 g/a.

Ranskalainen muoto: Suvuton lisäys, joko jakamalla tai pistokkaista.

Sadonkorjuu: Lehtiä ja latvoja voi nyppiä mausteeksi koko kasvukauden kuivattavaksi mielellään ennen kukintaa. Ranskalaisen rakuunan aromi on paras tuoreena.

Käyttö: Tuoreita tai kuivattuja lehtiä mm. salaatteihin kuten kaalisalaattiin, kastikkeisiin, keittoihin, peruna-, porkkana- ja sieniruokiin, toisten miedompien mausteiden kuten kirvelin tehosteeksi, viinietikan mausteeksi.

 

Rohtoliperi, lipstikka (Levisticum officinale)

Monivuotinen vanhanajan lääke- ja maustekasvi putkikasvien heimosta. Voimakas, hieman selleriltä maistuva mauste. Korkeus n. 1,5 metriä.

Viljely: Varminta taimikasvutus huhtikuussa tai jakamalla vanhoja taimia. Hyvin talvenkestävä. Taimiväli 50 cm.

Sadonkorjuu: Nuoria lehtiä ja kukintoja voi käyttää kasvukauden aikana ja kuivattaa talven varalle. Haalistuu helposti kuivatuksessa.

Käyttö: Lehdet ja kukinnot tuoreeltaan tai kuivattuna sopivat mm. kala- ja kasviskeittoihin, kaalisalaattiin, kastikkeisiin ym. Käytettävä varoen, etenkin tuoretta mausteyrttiä.

Maharohto. Ruoansulatusta edistävä. Korvatulehduksiin homeopaattisena.

 

Rosmariini (Rosmarinus officinalis)

Monivuotinen, ikivihreä maustekasvi, joka ei meillä kuitenkaan talvehdi ulkona. Viljellään lähinnä ruukkukasvina.

Viljely: Taimikasvatus maaliskuulla, ulkona vaatii lämpimän kasvupaikan. Sopii kasvihuoneessa,mm. ikkunalaudalla ja parvekelaatikossa kasvatettavaksi. Voi lisätä pistokkaista.

Sadonkorjuu: Lehtiä voi käyttää mausteena jatkuvasti, kuten myös nuoria versoja.

Käyttö: Erinomainen papuruokien, perunan ja tofun sekä marinoinnin mauste.

Ruoansulatusta stimuloiva ja verenkiertoa sekä muistia parantava. Ihoöljynä lämmittävä, hiusten kasvua elvyttävä, reumatismirohto.

 

Ruohosipuli (Allium schoenoprasum)

Monivuotinen sipulikasvi, jolla on kapeat tummanvihreät lehdet ja sinipunaiset kukat.

Viljely: Keväällä mieluiten taimikasvatus tai jakamalla vanhoja taimia keväällä tai loppukesällä. Taimiväli n. 20 cm.

Sadonkorjuu: Lehtiä voi käyttää koko kasvukauden, kukanvarret leikattava ennen siementen muodostumista. Voi kasvattaa myös ikkunalaudalla.

Käyttö: Lehdet joko tuoreena tai pakastettuna mm. peruna- ja vihannessalaateissa, kesäkeitoissa, uusissa perunoissa, voileivällä, kastikkeissa, kalamausteessa ym.

 

Ryytisalvia (Salvia officinalis)

Monivuotinen, kauniin harmaalehtinen, sinikukkainen yrtti. Vaatii meillä talvisuojauksen.

Viljely: Kylvö avomaalle, mieluimmin taimikasvatus huhtikuun lopulla. Voidaan lisätä myös jakamalla vanhoja taimia tai pistokkaista. Taimiväli 20-30 cm. Siementarve 20-25 g/a.

Sadonkorjuu: Lehtiä ja nuoria versoja voi kerätä mausteeksi koko kasvukauden. Sopii myös kuivattavaksi.

Käyttö: Voimakas mauste, käytä varoen kuivanakin. Sopii erityisesti rasvaisen sianlihan maustamiseen, mutta myös punajuuri- ja kaaliruokiin, kastikkeisiin ja keittoihin.

Kurkkukipuun, flunssaan, vaihdevuosina auttaa ”kuumissa aalloissa”. Maidoneritystä tyrehdyttävä. Tulehtuneiden ienten hoitoon.

 

Saksankirveli (Myrrhis odorata)

Monivuotinen isokasvuinen putkikasvi, jolla on liuskaiset lehdet ja hyvän tuoksuiset valkoiset kukat. Koristeellinen.

Viljely: Kylvä lavaan ai avomaalle syksyllä siementen kypsyttyä. Siirrä taimet keväällä n. 40cm etäisyydelle toisistaan tai jakamalla vanhoja taimia. (Eivät idä yhtä hyvin keväällä kylvettynä).

Sadonkorjuu: Nuoria lehtiä voi kerätä koko kasvukauden tai kuivattaa talven varalle, vaikka maku tällöin laimeneekin huomattavasti. Kaksi satoa kesässä. Haalistuu helposti kuivatuksessa.

Käyttö: Käytetään salaatteihin ja voileivän päälle sekä marja- ja hedelmäkeittoihin. Yrttiteeksi.

Ruoansulatusta edistävä.

 

Sitruunamelissa (Melissa officinalis)

Monivuotinen, meillä talvenarkana vaatii mielellään peittämisen. Yleensä viljellään 1-vuotisena.

Viljely: Taimikasvatus huhtikuun loppupuolella tai jakamalla talvehtineita taimia. Taimiväli 20-30 cm. Siementarve 0,5-1 g/a. Lämmin paikka, hallan arka. Sopii myös ikkunalauta- ja parvekekasvatukseen.

Sadonkorjuu: Ennen kukintaa lehdet ja nuoret latvaversot. Kuivattuna ei niin aromikasta kuin tuoreena.

Käyttö: Salaattien, hedelmä- ja marjaherkkujen mausteeksi, myös juomien maustamiseen.

Hieman rauhoittava iltatee. Stressiperäisiin sydänvaivoihin. Naisten vaivoihin. Nostaa mielialaa.

 

Talvisipuli (Allium fistulosum)

Monivuotinen sipulikasvi, jolla on pallomaiset kukinnot. Muita hyvin talvehtivia sipuleita ovat helmivalkosipuli ja ilmasipuli, joiden vartta voi syödä aikaisin keväällä ja joiden latvoihin tulee myös voimakkaan makuiset pienet sipulit.

Viljely: Jakamalla vanhoja taimia keväällä tai syyskesällä 20cm välein. Siemenkylvö keväällä.

Sadonkorjuu: Lehdet kasvukauden aikana ruohosipulin tapaan, myös sipulit käyttökelpoisia.

Käyttö: Sipulin ja valkosipulin tapaan käytettynä.

Flunssaan.

 

Tilli (Anethum graveolens)

Yksivuotinen, hienolehtinen, meillä eniten käytetty mausteyrtti.

Viljely: Kylvetään tiheästi useaan kertaan kesän mittaan, kun halutaan lehtitilliä, jota ei harvenneta. Kruunutilli harvennetaan ja annetaan kukkia. Siementarve n. 50-80 g/a. Voi kylväytyä itsekseen, jos siemenet pääsevät varisemaan maahan.

Sadonkorjuu: Korjattavissa tuoreena tai pakastettavaksi koko kasvukauden, kuivattuna vähemmän aromikasta. Kruunutilli kerätään kukkivana. Haalistuu helposti kuivauksessa.

Käyttö: Tillin käyttö lienee kaikille tuttua, esim. uusien perunoiden, kalan ja rapujen mausteena, keittoihin, salaatteihin ja kastikkeisiin. Kruunutilli kurkun säilykkeitten mausteeksi.

Ilmavaivoja lievittävä. Lisää maidoneritystä.

 

Valkosipuli (Allium sativum)

Yksivuotisena viljeltävä voimakkaan makuinen sipuli.

Viljely: Varminta tehdä taimikasvatus kynsistä lisäämällä huhtikuun lopulla. Taimiväli 10 cm. Riviväli 30-40 cm. Taimet istutetaan n. 5 cm syvyyteen. Vaatii neutraalin maan ja pitää tuhkasta.

Sadonkorjuu: Vartta kerätään pitkin kesää. Sipulit kuivataan elokuussa ensin ulkona ja sitten sisällä.

Käyttö: Mausteena: kuka pitää, kuka ei.

Tehokas yskä- ja flunssarohto. Veren huonoa kolesterolia alentava. Sisältää luonnonantibioottia.

 

Väinönputki (Angelica archangelica)

2-3 vuotinen, jopa kaksimetriseksi varttuva Lapissa luonnonvarainen komea putkikasvi. Koristeellinen. Itsekylväytyvä.

Viljely: Siemenkylvö taimilaatikoihin, lavaan tai avomaalle syksyllä, ei idä yhtä hyvin keväällä kyvlettynä. Taimet siirretään n. 50 cm etäisyydelle toisistaan.

Sadonkorjuu: Nuoret lehdet ja varret koko kasvukauden, kukkavarret ennen kukintaa, siemenet syksyllä. Juuri keväällä tai myöhään syksyllä kukkimattomista yksilöistä.

Käyttö: Koko kasvi käyttökelpoinen; tuoreita tai kuivattuja lehtiä keitoissa, salaateissa, raparperihillon mausteena, samoin siemenet. Varsista voi tehdä marmeladia ja niitä voi kandeerata eli sokeroida.

Edistää ruoansulatusta ja yskösten irtoamista. Lisää kestävyyttä ja vahvistaa miehisiä voimia.

 

YRTTIMAUSTEISIA RUOKAVINKKEJÄ HERKKUSUILLE

Palsternakka-perunapaistos: Sekoita hieman keitetyt, kuutioidut tai suikaloidut perunat ja palsternakat keskenään. Lisää kermaa ja mausteeksi ranskalaista rakuunaa ja suolaa. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Omenagrillivoileivät; Levitä leivälle omenasosetta tai -raastetta, meiramia ja hieman juustoa. Grillaa tai paista uunissa niin, että juusto sulaa.

Kasvispasta; Freesaa suikaloidut kasvikset ja punainen paprika tilkassa öljyä, jonka jälkeen kaada päälle runsaasti kasvisten keitinlientä ja lisää puolikypsät pastamakaronit tai spaghetit. Kypsennä ja mausta basilikalla, oreganolla, pippurimausteella ja suolalla. Lopussa voit lisätä hieman kermaa tai voita.

Rosmariiniriisi; Keitä luonnon riisi, lisää kuuma rosmariini-kermaseos ja anna hautua.

Punajuuri-timjamipihvit; paista keitetyt, viipaloidut ja korppujauhoissa pyöritellyt punajuuripihvit öljyssä. Mausta timjamilla, salvialla ja basilikalla. Lisää lopuksi kermamaitoa ja anna hautua.

Dippikastike; Lisää 1 - 2 rkl jauhetun kuminan ja tillin mausteseosta 2 dl:aan kermaviiliä ja anna vetäytyä noin 1 tunti. Mausta maun mukaan myös hunajalla, suolalla ja sinapilla.

Marinointikastike lihalle, kanalle ja tofulle: 1 dl vettä, 1 dl öljyä, 2 rkl sinappia, 2-3 rkl tomaattipyrettä, 2 rkl vahvaa soijakastiketta, 2 rkl hunajaa, 3 - 5 rkl Frantsilan marinointimaustetta (rosmariinia, basilikaa, mustaa pippuria ja kuminaa). Sekoita ainekset.

Marinointikastike kalalle: Sinapin, tomaatti- ja soijakastikkeen tilalle lisätään sitruunamehua ja tuoretta tilliä maun mukaan.

Pikapizza: Levitä ruisleivän päälle oreganolla, mäkimeiramilla ja basilikalla maustettu öljyn ja tomaattipyreen seos, pizzatäytteet ja juustoraaste. Paista tavalliseen tapaan.

Yrttinen vanilijakastike: Lisää vanilijakastikkeeseen maun mukaan tuoretta, murskattua minttua tai anis- eli yrtti-iisoa. Talviaikana anna kuivattujen murskeiden muhia kastikkeessa noin tunnin, jotta yrtti pehmenee ja antaa makua. Tarjoile esim. omenapaistoksen ja marjapiiraiden kera.

 

MAUSTAMISEHDOTUKSIA

Viljat ja viljatuotteet:

Hirssi: kirveli, liperi, piparjuuri, selleri, tilli, korianteri, fenkoli, inkivääri, katajanmarja, laakerinlehti, rakuuna, saksankirveli

Kaura: timjami, kumina, korianteri, fenkoli, mäkimeirami

Leipä: fenkoli, kumina, anis, korianteri, nokkonen, rakuuna

Leivonnaiset: minttu, anisiiso, saksankirveli, väinönputki, anis, fenkoli, sitruunamelissa, korianteri, inkivääri, kaneli, kardemumma, vanilija

Ohra: basilika, salvia, timjami, korianteri, fenkoli, mäkimeirami, kumina

Riisi: paprika, fenkoli, anis, timjami, rakuuna, korianteri, basilika, kirveli, saksankirveli

Ruis: kumina, katajanmarja, rosmariini, laakerinlehti

Tattari: meirami, salvia, iisoppi, persilja, kynteli, kumina

Vehnä: korianteri, basilika, rosmariini, meirami, liperi

Viljasalaatit: paahdetut seesaminsiemenet, pähkinät, sinapinsiemenet, auringonkukan siemenet, timjami, tilli, persilja, rakuuna

 

Kasvikset ja kasvisruoat:

Herneet: kumina, meirami, kynteli, inkivääri, korianteri, basilika, piparminttu

Hernekeitto: kumina, meirami, mäkimeirami, basilika, sinappi

Keräkaali: kumina, korianteri, fenkoli, rakuuna, liperi, salvia, sinapinsiemenet, piparminttu

Kiinankaali: sinapinsiemenet, fenkoli, anis, kumina

Kukkakaali: sinapinsiemenet, fenkoli, muskottipähkinä, rakuuna, kumina

Kurkku: rakuuna, iisoppi, tilli, korianteri, inkivääri, sinapinsiemenet, persilja, tuore sitruunamelissa

Kyssäkaali: kumina, fenkoli, sinapinsiemenet, tilli, persilja, korianteri, liperi, meirami

Lehtikaali: kumina, fenkoli, korianteri, sinapinsiemenet, liperi, rakuuna, meirami

Linssit: kumina, basilika, mäkimeirami. sitruuna, inkivääri, sinapinsiemenet, kynteli

Mangoldi: fenkoli, inkivääri, muskotti, tilli, kumina, timjami, meirami

Mustajuuri: fenkoli, anis, sinapinsiemenet, tilli, tillinsiemenet, basilika

Nokkonen: fenkoli, kumina, meirami, basilika, valkopippuri

Palsternakka: fenkoli, kumina, liperi, selleri, tilli, muskotti

Pavut: kumina, rosmariini, meirami, basilika, tilli, persilja, kynteli, muskotti, kirveli

Peruna: kumina, tilli, persilja, basilika, rosmariini, meirami, omena, piparjuuri, iisoppi, kirveli, rakuuna

Pinaatti: inkivääri, muskotti, persilja, kynteli, anis, meirami

Porkkana (raaka): omena, fenkoli, anis, paahdetut pähkinät ja seesaminsiemenet, kirveli, persilja

Porkkana (keitetty): sinappi, fenkoli, kirveli, selleri, meirami, muskotti, muskottikukka

Punajuuri: kumina, korianteri, laakerinlehti, anis, neilikka, katajanmarja, muskotti, salvia, timjami, sitruuna, omena, piparjuuri, piparminttu

Punakaali: sinapinsiemenet, neilikka, fenkoli, timjami, kumina, omena, anis, katajanmarja, salvia

Ruusukaali: fenkoli, sinapinsiemenet, piparminttu, kumina

Salaatit: basilika, meirami, rakuuna, kumina, omena, fenkoli, korianteri, katajanmarja

Tomaatti: basilika, salvia, iisoppi, persilja, tilli, kirveli, mäkimeirami, timjami

Valkokaali: kumina, rakuuna, kirveli, minttu, paahdetut seesaminsiemenet

 

Hedelmät ja marjat:

minttu, sitruunamelissa, anisiiso, mintut, saksankirveli, ampiaisyrtti, väinönputki, inkivääri, korianteri, kaneli, kardemumma, anis, fenkoli, vanilija

 

Kirjoittanut Virpi Raipala-Cormier, Frantsilan Luomuyrttitila.

 

Frantsilan Luomuyrttitila on luomuyrttiviljelyn ja luomuyrttituotteiden valmistuksen uranuurtaja Pohjoismaissa. Kolmesataa vuotta viljelty sukutila Hämeenkyrön Kyröspohjan kansallismaisemissa, 40km Tampereelta, siirtyi isoisältä tyttären tyttärelle 1980-luvun alussa. Yrttitilan perustajat perehtyivät vuosien myötä yrttien ja rohtojen luonnonmukaiseen viljelyyn ja niistä saataviin lääkinnällisiin tuotteisiin sekä kehittivät suomalaisen kansanlääkinnän ja farmakologisen nykytietämyksen kautta tuotteita, joiden hauskat nimet kuten Tyyneyden tipat, Pohjan akka ja Paras ystävä ihastuttavat edelleenkin luontaistuotteiden ostajia Suomessa ja myös muualla.

Luonnonmukainen kotimainen viljely, kestävän kehityksen ajattelu, ympäristöstä ja tulevaisuuden sukupolvista huolehtiminen sekä ihmisen kokonaisvaltainen niin fyysisen, psyykkisen kuin henkisen hyvinvoinnin kohottaminen ovat olleet alusta alkaen Frantsilan päätavoitteita. 

 

Liittyvät Tuotteet

 

 

 

Posted by Frantsila Saturday, March 14, 2015 9:37:00 AM Categories: Yrttien Maailmaa
Frantsila EU
Rate this Content 49 Votes

ShareButton
ShareButton
ShareButton

Comments