Full product line with attractive prices, additional discounts when buying more! Worldwide delivery. Read more

Sisäinen ja Ulkoinen Kauneuden Hoito

Kauneus on terveyttä ja terveys on tasapainoa - ja tasapainon tulisi vallita niin fyysisellä, psyykkisellä kuin henkisellä puolella. Kun ihminen on sopusointuinen; tyytyväinen ja onnellinen elämässään, ravitsee hän koko olemustaan niillä asioilla, joita tarvitsee. Tällöin hän myös huolehtii kehostaan monipuolisen ravinnon, kehon puhdistumiseen, liikunnan, raittiin hengitysilman ja levon avulla. Harrastukset, luova toiminta ja hiljentyminen edesauttavat taas löytämään elämästä iloa, tarkoitusta ja myös rakkauden välittämisen taitoa.

 

KAUNEUS TULEE SISÄLTÄ

Terveet elämäntavat

Todellinen kauneus on paljon enemmän kuin mitä ulkoisesti näkyy. Käytännössä sen ylläpito on terveyden ylläpitoa mm. terveellisillä elämäntavoilla: Kasvisvoittoisella luomulähiruualla nostetaan vastustuskykyä; luomukasvisten ja marjojen sisältämät polyfenoliset yhdisteet on osoitettu nostavan immuniteettia. (Näitä aineita ei muodostu yhtä runsaasti kemiallisesti tehoviljellyssä ravinnossa). Luomuruoka sisältää myös runsaasti suojaravintoaineita, vitamiineja ja hivenaineita sekä antioksidantteja, jotka estävät ennenaikaista vanhenemista.

Ravinto vaikuttaa

Iho pysyy parhaiten terveenä, kun nautitaan mieluiten luonnollisessa muodossa olevia A-, C- ja E-vitamiineja, joitakin B-vitamiineja, piitä, sinkkiä ja seleeniä. Terveydelle ja iholle tärkeitä tyydyttämättömiä rasvahappoja sisältävät mm. helokki-, pellava-, hamppu-, oliivi- ja rypsiöljyt. Ihon ja kudosten hyvää kuntoa pitää yllä myös kasvisvoittoinen ravinto, sillä se puhdistaa kehoa osaksi emäsvoittoisen reaktionsa ansiosta. Samoin myös monet suomalaiset yrtit eli fytoterapeuttiset kasvit lisäävät kehon yleistä vireystasoa ja elvyttävät ihon ja hiusten hyvää kuntoa välillisesti elimistöä puhdistavan vaikutuksensa ansiosta. Kun yrteillä autetaan erityselinten toimintaa, autetaan myös kauneutta. Tällaisia rohtokasveja ovat mm. kaikille suomalaisille tutut voikukka, siankärsämö, nokkonen, puna-apila, peltokorte, koivu, takiaisen juuri ja kehäkukka. Selluliittikin pysyy näin kurissa kun keho puhdistuu.

Sisäelinten heijastumat iholla

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan munuaisten heikko kunto tekee ihosta harmahtavan. Erityisesti stressi, kiire, melu ja sisäiset paineet ja pelot rasittavat munuaisia. Munuaisten ongelmat näkyvät myös tummina silmänalusina ja silmäpusseina. Munuaiset ovat ne, jotka tuovat tämän kokonaisvaltaisen näkemyksen mukaan iholle verta. Kun pintaverisuonet ovat tukkeutuneet, iho ei ole niin kuulas ja hehkuva kuin se voisi olla ja ihoon tulee couperoosaa eli verisuonet laajentuvat.

Keuhkot puolestaan tuovat iholle energiaa, jolloin kauniin roosanvärinen hehku tuo kauneutta iholle. Se näkyy myös kehossa ryhdikkyytenä ja elämän vireytenä. Keuhkojen apuna toimii myös paksusuoli. Jos näillä alueilla on ongelmia, voi se heijastua iholla kalpeutena ja usein myös ihottumina. Astmaatikko on tyypillinen esimerkki siitä, jolla myös iho useasti oireilee.

Ihosolut tekevät tehtävänsä erinomaisesti, kun saavat kaikki tarvitsemansa ravintoaineet ja sitä kautta ne uudistuvat. Itämaisen hoitoperinteen mukaan lähinnä perna on se elin, joka tuo ihon alaiseen kudokseen ravintoaineita. Jos niiden saamisessa ja imeytymisessä on häiriöitä, voi iho reagoida myös sairastumalla esim. atooppiseen ihottumaan eli allergiseen taiveihottumaan, erityisesti tietenkin silloin kun perinnölliset tekijät ovat altistuttaneet tähän ja kun keho on "hälytystilassa" (stressissä). Useasti myös keliaakikko, maitoallergikko tai sitrushedelmille herkistynyt henkilö reagoi myös ihollaan. Tällaisissa tapauksissa avuksi voivat tulla myös luontaistuotealan lisäravinteet ja vatsaa sekä suolistoa vahvistavat yrttivalmisteet ja probiootit.

Luonnollisesti myös maksalla ja muilla sisäelimillä on merkityksensä kehon yleisessä terveyden tilassa. Usein vanhan kansan sanonnoissa saattaa piillä totuuksia nykyajan ihmisillekin. Puhutaan maksaläikistä eli ihon pigmenttihäiriöistä ja luomista, jotka luontaisterapioiden näkökulmasta saattavat toisaalta kertoa kuona-aineiden kertymistä eli siitä, että maksa ei ole jaksanut "puhdistaa tarpeeksi tehokkaasti verta" ja toisaalta siitä, että veri ja energia ovat salpautuneet eli kehossa vallitsee jähmettynyt tila ja aineenvaihdunta ei toimi kunnolla. Kauneutta ja nuorekkuutta voidaan edesauttaa kehon puhdistuskuureilla ja puhdistavilla dieteeillä ja paastoilla sekä maksaa elvyttävillä rohtokasveilla kuten voikukalla, takiaisella ja kehäkukalla. Sauna ja kunnon liikunta pistävät kuonat myös liikkeelle. Erilaiset hormonaaliset muutokset saattavat voimistaa reaktioita. Samoin ikääntyessä iho menettää kosteuttaan ja joustavuuttaan, jolloin terveet elämäntavat ja ravinto auttavat ihoa pysymään nuorekkaana ulkoisten hoitojen ja tuotteiden tukena.

 

IHO JA PSYYKE

Ihmisen iho on raja oman itsen ja ympäristön välillä. Iho-ongelmat pahenevat, kun pahoittaa mielensä tai kun elämä koettelee. Elämän myönteisyys ja onnellisuus ovat kauneudenkin kulmakiviä. Hymy kaunistaa ja nauru pidentää ikää! Elämää kantavien hyveiden vaikutukset näkyvät myös ihmisessä kauneutena. Nöyryys, kunnioitus, arvostaminen, avuliaisuus, ystävällisyys, myönteisyys, valoisuus ja rakkaudellisuus kehittyvät voimakkaasti mm. meditaatiossa, jonka hyvistä terveysvaikutuksista on tehty myös runsaasti tutkimusta.

Kukkaterapia seestyttää ja kaunistaa psyyken kautta

Tasapainoista mielialaa ja seesteistä elämäntyyliä edesauttavat myös kukkatipat: Esim. Metsäkurjenpolvi edistää elämän iloa; Lumme tuo hengen tasapainoa ja auttaa pääsääntöisesti pois esim. epäterveistä elämäntavoista; Ratamo auttaa hyväksymään ja arvostamaan itseä; Kuusi auttaa paineissa rentoutumaan ja mesiangervo luo sopusoinnun sisäisen ja ulkoisen maailman kanssa.

 

IHON LUONNONMUKAINEN ULKOINEN HOITO

Yrtit ja aromaterapia ihon kauneuden hoidon ulkoisena tukena

Yrtit ja kasvien haihtuvat eli eteeriset, aromaterapeuttiset öljyt ovat yhtä tärkeitä kauneuden hoidossa ulkoisesti käytettynä kuin ravinto ja yrtit sisäisessä käytössä. Näiden kasvien ja niistä valmistettujen raaka-aineiden vaikutus iholla on hyvin monipuolinen, jolloin valintakriteeri on tietenkin se millainen ihotyyppi on ja mitä halutaan vaikuttaa. Samoin näitä rohtokasveja, joilla on fytoterapeuttiset eli kasvilääkinnälliset vaikutukset iholla on mahdollista käyttää hyvin erityylisesti; yrttihaudukkeina kasvoveden tapaan, kasvojen höyrytyksessä, kasvonaamioina ja myös kuorivina exfoliant-aineina. Yrteistä voidaan valmistaa ihon hoitoöljyjä, voiteita ja erilaisia tehotippoja, suihkeita jne.

Kasvikset, hedelmät, marjat, kasviöljyt ja yrtit ovat kaikki kauneudenhoidon ja tuotteiden raaka-aineita. Kukista ja yrteistä tislatut aromaterapeuttiset eteeriset öljyt kuten ruusu ja fenkoli antavat luonnon kosmetiikkatuotteille aidot tuoksut, jotka lisäksi hoitavat ja elvyttävät tai esim. desinfioivat ihoa.

 

YRTIT OVAT HYVIN ELVYTTÄVIÄ JA KORJAAVIA

Kehäkukka ja ratamo esimerkiksi epitelisoivat eli uudistavat ihosolukkoa sekä rauhoittavat ja parantavat ihoa. Kamomillan kukat rauhoittavat ihoa. Sitä kuten kehäkukkaakin on käytetty sen takia atooppisen ihon sekä vauvan herkän ihon hoidossa. Herkkää ihoa on perinteisesti hoidettu myös laventelin, ruusun ja roomalaisen kamomillan eteerisillä öljyillä. Ruusua on käytetty myös ryppyjen hoidossa samoin kuin pelargoniaa, frankinsensia, nerolia, ylang ylangia, jasmiinia ja fenkolia. Ihon verenkiertoa ja aineenvaihduntaa on taas stimuloitu rosmariinilla ja rasvaisuutta poistettu mm. sitruksista valmistetuilla eteerisillä öljyillä ja myös kotimaisilla siankärsämön kukka ja takiaisen juuriuutteilla.

Ihoa elvyttäviä yrttiuutoksia saadaan myös kuismasta (mäki- ja särmäkuisma), joka edesauttaa ihon paranemista sekä ihon erilaisten vaurioiden ja arpien paranemista. Kuisma edesauttaa lisäksi vanhenevan ihon elpymistä. Muita kasveja ovat mm. punaapila, joka pehmentää ihoa ja antaa jonkin verran estrogeeneja iholle. Peltokorte vahvistaa sidekudosta. Yrtit auttavat myös ihon kosteustekijän (NMF) ylläpitämisessä niin, että iho myös pysyy nuorekkaana eikä kuivu liikaa. Tällaisia kasveja on mm. kansainvälisesti tunnettu aaloe ja suomalaiset vähintäänkin yhtä tehokkaat rohtoraunioyrtti, ratamo ja poimulehti. Kasviöljyjen puolelta mainittavia ovat mm. auringonkukkamanteli, argaani, tyrni, karite ja helokki.

Kasvien, yrttien ja eteeristen öljyjen vaikuttavat aineet imeytyvät osaksi ihon läpi ja osaksi ne antavat kemiallis-fysikaalisia impulsseja niin, että iho saa hoidollista vaikutusta myös neurologisten impulssien kautta. Kannattaakin olla tarkka mitä ihollansa käyttää, sillä erilaisten keinotekoisten aineiden jopa haitalliset ja ihmiselle vieraat vaikuteaineet menevät myös ihon läpi. Tämän takia luomu- ja luonnonkosmetiikassa sekä -ihonhoitotuotteissa pyritään käyttämään vain kasviperäisiä raaka-aineita kuten kasviöljyjä, yrttiuutoksia, kasvivahoja, haihtuvia eli aromaterapeuttisia eteerisiä öljyjä ja säilöntäaineina lähinnä sellaisia, jotka ovat myös elintarvikkeissa mahdollisia käyttää. (Ihon hoitoöljyissä ja salvoissa ei tarvita säilöntäaineita ollenkaan). Luonnollista ihonhoitoa parhaimmillaan edustavat suomalaiset luonnonmukaiset ihonhoitotuotteet kuten Frantsilan Luomuyrttitilan Midsummer Rose ym. tuotteet.

"Tehkäämme elämästämme kaunis taideteos - luonnollisesti!"

 

Hehkeyttä kohottava värihengitys-harjoitus

Istu selkä suorana ja rentona. Sulje silmäsi. Kiinnitä huomiosi hengitykseen, kunnes mielesi on tyyni ja rauhallinen.

Anna tällä hetkellä hyvältä tuntuvan värin tulla mieleesi ja kuvittele sen virtaavan sisääsi jokaisen sisäänhengityksen myötä. Anna värin levitä joka puolelle niin mieleesi kuin kehoosi. Näe ja tunne sen tasapainottavan ja parantavan sinua. Voit kohdentaa hengityksesi tiettyyn kohtaan kehossasi. Jokaisella hengenvedolla mielesi ja kehosi elpyvät ja uudistuvat.

Ellet ole varma oikeasta väristä, hengitä puhtaan kirkasta valoa. Voit myös hengittää seitsemää sateenkaaren väriä tasapainottaaksesi sieluasi ja kehoasi.

Jatka värihengitystä useita minuutteja silmät kiinni ja lopetettuasi anna kiitollisuuden täyttää mielesi ja kasvosi valolla.

 

Kirjoittanut Virpi Raipala-Cormier, Frantsilan Luomuyrttitila. Kirjallisuutta: Luonnonkaunis, WSOY 2004, Virpi Raipala-Cormier | Luontoäidin kotiapteekki, WSOY 1997, Virpi Raipala-Cormier | Frantsilan Kasviskeittokirja, WSOY 1998, Virpi Raipala-Cormier

 

Liittyvät Tuotteet

 

 

 

Posted by Frantsila Friday, January 16, 2015 9:41:00 PM Categories: Luonnonkaunis
Frantsila EU
Rate this Content 15 Votes

ShareButton
ShareButton
ShareButton

Comments